
 

                                                                                                                               

Special Rules of Professional Conduct applicable to Regulated Persons 

conducting litigation or exercising a right of audience before the Courts 

 

The Patent Regulation Board of the Chartered Institute of Patent Attorneys and the Trade 

Mark Regulation Board of the Institute of Trade Mark Attorneys working jointly together as 

the IP Regulation Board (IPREG) now make the following provisions under section 275A of 

the Copyright Designs and Patents Act 1988 and under section 83A of the Trade Marks Act 

1994, respectively, pursuant to Sections 185 and 184 of the Legal Services Act 2007.  

 

Rule 1 – Interpretation 

In these Rules, unless context otherwise requires: 

“CIPA” means the Chartered Institute of Patent Attorneys;  

“ITMA” means the Institute of Trade Mark Attorneys;  

“IPREG” means the Patent Regulation Board of CIPA and the Trade Mark Regulation Board of 

ITMA working jointly together as the Intellectual Property Regulation Board;  

“patent attorney register” means the register kept under section 275 of the Copyright 

Designs and Patents Act 1988 as amended; 

“trade mark attorney register” means the register kept under section 83 of the Trade Marks 

Act 1994 as amended; 

“registered person” means — 

a) a registered patent attorney;  

b) a registered trade mark attorney; or 

c) a body (corporate or unincorporate) registered in the patent attorney register or 

the trade mark attorney register; 

“regulated person” means a registered person, an employee of a registered person, or a 

manager of a body which is a registered person; 

“manager”, in relation to a body, has the same meaning as in the Legal Services Act 2007; 

“litigation certificate” means a certificate issued by CIPA or ITMA under their authority as 

authorised bodies under the  Legal Services Act 2007 to grant rights of audience or conduct 

litigation; 

“litigation work” shall mean conducting litigation or exercising a right of audience before the 

UK or community courts including any work undertaken within the scope of a litigation 

certificate; 

“litigation practitioner” shall mean a regulated person undertaking litigation work; 



 

                                                                                                                               

“employed litigation practitioner” shall mean a litigation practitioner who is employed by an 

employer who  is not regulated by IPREG or another legal services regulator under the Legal 

Services Act 2007.   

 

Rule 2 – Scope of Rules   

2.1 Subject to Rule 2.2, these Rules and the Rules of Conduct for Patent Attorneys, Trade 

Mark Attorneys and other regulated persons shall apply to litigation practitioners and shall 

prevail over any other rules of conduct to which a litigation practitioner is subject. 

2.2 Litigation practitioners undertaking litigation work in their capacity as: 

(a) a recognised sole practitioner regulated by the Solicitors Regulation 

Authority; 

 

(b) a self-employed barrister regulated by the Bar Standards Board; or 

 

(c) a Manager or employee of an entity or person authorised by another 

approved regulator to carry on an activity which is a reserved legal activity 

shall be subject to these Rules only to the extent that these Rules are compatible with the 

rules of the other legal regulator regulating that work. 

2.3 A litigation practitioner shall be responsible for ensuring that all litigation work 

performed by a person under his or her supervision will be conducted in accordance with 

these Rules.   

 

Rule 3 – Duties of a litigation practitioner  

3.1 A litigation practitioner conducting litigation or exercising a right of audience has a 

statutory duty   

(a) to the court to act in the interest of justice; and   

(b) to comply with these Rules and the Rules of Conduct for Patent Attorneys, Trade 

Mark Attorneys and other regulated persons  

and those duties override any obligation which the litigation practitioner may have 

(otherwise than under the criminal law) it if is inconsistent with them.  

3.2 A litigation practitioner whilst under a duty to do the best for a client must never deceive 

or mislead the Court.  

3.3 A litigation practitioner must not make or instruct Counsel to make an allegation which is 

intended only to insult, degrade or annoy the other side, a witness or any other person.  

3.4 A litigation practitioner is under a duty to attend or arrange for the attendance of a 

responsible representative throughout any Court hearing attended by Counsel.  



 

                                                                                                                               

3.5 A litigation practitioner must comply with any order of the Court which the Court can 

properly make requiring the litigation practitioner and his or her firm to take or refrain from 

taking some particular course of action.  

3.6 A litigation practitioner must comply with the letter and spirit of any undertaking given 

to the Court or other party whether or not that undertaking is supported by consideration.  

 

Rule 4 – Conflicts of Interests arising in the course of litigation work 

4.1 A litigation practitioner must not accept instructions to act for two or more clients where 

there is a conflict or a significant risk of conflict between the interests of the clients.   

4.2 A litigation practitioner must not continue to act for two or more clients where a conflict 

of interest arises between those clients.   

4.3 Subject to Rule 5, an employed litigation practitioner may only undertake litigation work 

for a person other than his or her employer if;   

(a) he or she declines to act for that person if any conflict arises between the 

employer and that person; and   

(b) he or she informs that person in writing prior to commencing the or each piece of 

litigation work that he or she is an employee and that he or she must decline to act 

further for that person if any conflict arises between the employer and that person.   

 

Rule 5 – Employed litigation practitioners   

5.1 An employed litigation practitioner shall not act in the course of his employment with his 

employer as a litigation practitioner except in accordance with the following provisions of 

Rule 5.   

5.2 In the course of his employment, an employed litigation practitioner may act for the 

employer and the following related bodies   

(a) the employer’s holding, associated or subsidiary company;   

(b) a partnership, syndicate or company by way of joint venture in which the employer 

and others have an interest;   

(c) a trade association of which the employer is a member;   

(d) a club, association, pension fund or other scheme operating for the benefit of 

employees of the employer;   

(e) where the employer is a public body, for another public body or statutory officer to 

which the employer is statutorily empowered to provide legal services; or   

(f) a person with whom the employer has a joint interest in the outcome of any 

proceedings, including in particular any licensee or licensor of the employer, or any 

joint owner with the employer of any intellectual property rights the subject of the 

relevant litigation work, providing that such joint interest is bona fide for the 



 

                                                                                                                               

employer’s benefit and is not formed directly or indirectly for securing assistance in 

legal proceedings.   

5.3 Subject to the following provisions, an employed litigation practitioner may also act for 

the following persons;   

(a) a fellow employee;   

(b) a director, company secretary or board member of the Employed litigation 

practitioner’s employer; or   

(c) an employee, director, company secretary, board member or trustee of the 

employer or of a related body of the employer within the meaning of Rule 5.2;  

Provided that in each case   

(a) the matter related to or arises out of the work of such person for the employer;   

(b) the employed litigation practitioner is satisfied that such person does not wish to 

instruct some other representative; and   

(c) no charge is made to such person, in relation to the employed litigation 

practitioner’s costs, unless such costs are recoverable from any other source.   

5.4 The employed litigation practitioner shall, before accepting instructions to act for the 

bodies or persons other than the employer in accordance with these Rules, give written 

notice to the client that the employer is not able, by way of insurance or otherwise, to 

indemnify the client adequately in the event of a claim against the employed litigation 

practitioner for which the employer would be vicariously liable, if that be the case.   

5.5 The employed litigation practitioner shall before accepting instructions to act for the 

bodies or persons other than the employer in accordance with these Rules, give written 

notice to the client that the employed litigation practitioner is not covered by insurance in 

relation to professional negligence, if that be the case.   

5.6 Where an Employed litigation practitioner is acting for a body or person other than the 

employer in accordance with these Rules, any information disclosed by the Employed 

litigation practitioner by the client is confidential and cannot be disclosed to the employer 

except with the express consent of the client.   

5.7 Interpretation   

1.  “holding “ and  “subsidiary “ Company have the meanings assigned to them by the 

Company’s Act 1985 (as amended from time to time) and two companies are  

“associated “ where they are subsidiaries of the same holding company or companies; 

and   

2. any references to a litigation practitioner’s employer include the employer’s 

holding, associated or subsidiary company, and any references to an employee include 

references to an employee of such holding, association or subsidiary company.   



 

                                                                                                                               

Rule 6 – Non-discrimination   

A litigation practitioner in any instance in which he is providing advocacy services In the 

course of litigation work must not withhold those services:   

(a) on the ground that the nature of the case is objectionable to him or to any section 

of the public;   

(b) on the ground that the conduct, opinions or beliefs of the prospective client are 

unacceptable to him or to any section of the public; or   

(c) on any ground relating to the source of any financial support which may properly 

be given to the prospective client for the proceedings in question (for example, on the 

ground that such support will be available under the Access to Justice Act 1999).   

 

Rule 7 – Fees   

7.1 A litigation practitioner must not charge unjustifiable fees having regard to fees generally 

charged by professions in the conduct of litigation of comparable complexity and difficulty to 

the litigation work in question.   

7.2 A litigation practitioner who is retained in connection with litigation work shall not enter 

into any arrangement to receive a contingency fee in respect of that work except if 

permitted to do so by the Lord Chancellor in accordance with any statute or statutory 

instrument or otherwise in accordance with any rule of law.  

7.3 In order to reduce misunderstandings concerning the levels of fees charged for litigation 

work, the client must also be informed in writing of the basis on which the work is to be 

charged.  

 

Rule 8 – Community Legal Service Fund  

A litigation practitioner is under a duty to consider and advise the client on the availability of 

funding for litigation services by the Community Legal Service Fund or any funding available 

from the wider Community Legal Service to which the client might be entitled under the 

Access to Justice Act 1999 and any Statutory Instruments thereunder or any succeeding Act.  

 

Rule 9 – Professional Indemnity Insurance  

9.1 Each litigation practitioner or his or her firm must take out and maintain professional 

indemnity insurance cover for litigation work. When commencing and renewing such 

insurance, each litigation practitioner or his firm shall ensure that the insurance provides 

cover in respect of each and every claim brought in the United Kingdom or elsewhere in the 

European Union of at least the Minimum Value (as defined in the next sentence) prevailing 

at the time of commencement or renewal. The Minimum Value shall be determined by 

IPREG from time to time but shall never be a value less than £1,000,000.  



 

                                                                                                                               

9.2 A litigation practitioner shall not limit liability for professional negligence below the 

Minimum Value.  

9.4 The provisions of this Rule 9 shall not apply to an employed litigation practitioner when 

he is acting within the meaning of Rule 5.2 or 5.3. 

 

Rule 10 – Client’s Money  

10.1 A litigation practitioner must ensure that any money held on behalf of the client in 

respect of such litigation work is held on trust for the client in an account which is entirely 

separate from the litigation practitioner’s personal or professional business account.  

10.2 Money which would have to be kept in the separate account includes that which is 

intended or which may be required to be:   

(a) paid or received from a third party on settlement or as the Court might direct; or   

(b) paid into or received from the Court (including without limitation by way of a Part 

36 payment or a payment on account of costs following summary or detailed 

assessment).  

10.3 Money in the separate client’s account must be held to the order of the client or the 

Court and any interest accruing in the account must inure to the client.  

10.4 – This clause has been deleted as the (general) Code of Conduct 2015 now applies to the 

treatment of client monies. 

 

Rule 11 – Commencement Date and Repeal 

11.1 These Rules shall apply to all litigation work effective from 15th September 2011. 

11.2 The ITMA Rules of Professional Conduct for Trade Mark Agents holding and acting 

within the scope of Litigator Certificates and the CIPA Rules of Professional Conduct for 

Patent Attorneys holding and acting within the scope of Litigator Certificates shall cease to 

be effective as of that date. 
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